Werkplaats Jeroen
Creatieve werkplaats

Robotica - programmeren van robots

4-11-2021: De les ´programmeren van robots´ op woensdag van 18.00 tot 19.30 uur wordt veranderd in ´van alles wat´. Dat betekent dat deelnemers zelf kunnen kiezen waar ze aan willen werken. Dat kan met de robots zijn, maar er kan ook aan techniekwerkstukken gewerkt worden, aan houtbewerking worden gedaan, met speksteen gewerkt, met  klei,wol, hout, kralen e.d. gewerkt worden.

De reden dat we (voorlopig) stoppen met programmeren is dat de kinderen heel graag aan de slag met techniek willen, lekker bouwen e.d. dus. 

Dit betekent dus dat we geen aparte lessen programmeren meer aanbieden. Kinderen kunnen dit wel als activiteit tijdens de normale lessen doen. Toch is het niet de bedoeling om enkel en alleen voor programmeren aan de lessen mee te gaan doen, de hoofdactiviteit in de werkplaats blijft lekker met de handen bezig zijn.


 

Inhoud van de lessen:
Tijdens deze lessen leren kinderen allerlei vaardigheden om de robot te programmeren, zoals de robot te laten rijden, lichten aan en uit zetten, het  gebruik van sensoren en wat hier zoal mee te doen is. We zullen de lessen starten met een korte oefening waarbij kinderen uitleg krijgen. Hierna zullen ze aan een gerichte opdracht werken waarna ruimte is om verder te oefenen en experimenteren.

Voor wie geschikt?

Programmeren van robots vindt het ene kind leuker dan het andere. Sommige kinderen vinden vooral de basisvaardigheden leuk, zoals het laten rijden van een bepaalde route, lampjes aan en uit laten zetten, geluiden laten maken. Anderen zoeken al wat meer diepgang en willen graag leren hoe ze de sensoren van de robot kunnen gebruiken om tot een bepaalde actie over te gaan (Voorbeeld: lichten aanzetten als er minder licht op de sensor komt of bijv. de robot laten starten met rijden als je in je handen klapt.)


Lessenreeks?

Je kunt ervoor kiezen om je kind een aantal lessen mee te laten doen en te kijken voor hoe lang ze het interessant vinden, hoe ver ze willen gaan. Dat is prima. Wel is het de bedoeling dat de lessen aaneensluitend gevolgd worden, tenzij er toevallig een plek vrij is om mee te doen. (Dit om te stimuleren dat er groepsvorming plaatsvindt, waarbij de kinderen elkaar leren kennen, indien gewenst samen kunnen werken, elkaar stimuleren, uitdagen e.d.)

Het is ook mogelijk om eenmalig een les te volgen om eens uit te proberen of het wat is voor je kind(-eren).

Aanmelden voor de les kan via het aanmeldformulier op de homepage. Voor terugkerende klanten liefst via Whatsapp.



Een gevalletje apart: de Ozobot Evo, klein maar geavanceerd!

Nu wordt deze les niet standaard aangeboden. Indien er weer een workshop Ozobots wordt aangeboden, geldt onderstaande verhaal.

Bij een minimaal aantal deelnemers van vijf is het mogelijk om deze workshop op een vooraf afgesproken tijdstip te geven. Kosten: 20 euro p.p. of 150 euro voor een workshop van 2 uur voor maximaal tien kinderen.

Inhoud workshop Ozobots
Tijdens deze workshop leren de kinderen deze robotjes te programmeren d.m.v. kleurcodes en het tekenen van lijnen. Door de codes kunnen de robots allerlei acties uitvoeren, zowel in snelheid als gekke acties zoals ´ronddraaien als een tornado´, maar ook kun je ze opdrachten geven zoals een bepaalde kant op bij een kruising of ze dwingen de lijn te verlaten op zoek naar een lijn die ze weer kunnen gaan volgen.

Werkbladen
Ook zijn er werkbladen met leuke uitdagingen die de kinderen kunnen maken, bijvoorbeeld om de codes goed te tekenen zodat ze op de juiste plek komen. Wat uitgebreider zijn de opdrachtbladen waarmee een blokje ergens op het werkblad opgehaald moet worden en naar een bepaalde plek gebracht moet worden.

Een rondrit door.... (bijv. Rome)
Wat ook veel kinderen leuk vinden: ¨Een rondrit door....¨, waarbij de kinderen een baan tekenen om de robots een route langs (zelfgemaakte) bouwwerken te laten rijden.

Samenwerken-leeftijd
Deze ozobots lenen zich ook goed voor samenwerken en zijn geschikt voor wat jongere kinderen, vanaf een jaar of zeven.

Ervaring, of niet.
Kinderen die al vaker geweest zijn en er al mee hebben leren werken, kunnen gewoon zelf door met waar ze gebleven zijn.

Kinderen voor wie het nieuw is, krijgen hulp en uitleg om ermee te leren werken.  

Aanmelden, vragen of opmerkingen: via het contactformulier kun je contact opnemen of mailen naar werkplaatsjeroen@gmail.com.


 

 
 
 
 
E-mailen
Map
Info
Instagram